4 Voordelen van verzwaarde elektrische aansluiting voor je elektrische auto

June 30, 2024

1. Sneller opladen met meer vermogen
Een van de grootste voordelen van een verzwaarde elektrische aansluiting is dat je je elektrische auto sneller kunt opladen. Hoe hoger het laadvermogen van je laadstation, hoe sneller je auto de batterij kan bijladen. Met een standaard huisaansluiting van 3,7 kW kun je gemiddeld zo'n 30 kilometer per uur bijladen. Met een verzwaarde aansluiting van 11 kW of hoger kun je dit verdubbelen tot 60 kilometer per uur of meer. Ideaal als je snel weer onderweg wilt.

2. Profiteren van lagere energietarieven
Een ander voordeel is dat je met een verzwaarde aansluiting kunt profiteren van lagere energietarieven door 's nachts op te laden. Veel energieleveranciers bieden speciale nachttarieven aan, waardoor je goedkoper kunt laden als de vraag naar elektriciteit lager is. Dit kan je maandelijkse laadkosten flink drukken.

3. Toekomstbestendig en flexibel
Een verzwaarde aansluiting is ook toekomstbestendig. Als je in de toekomst overstapt op een elektrische auto met een groter batterijpakket, heb je genoeg vermogen beschikbaar om snel op te laden. Daarnaast kun je met een verzwaarde aansluiting ook andere elektrische apparaten in huis, zoals warmtepompen en inductiekookplaten, aansluiten.

4. Subsidies en belastingvoordelen
Tot slot kun je met een verzwaarde aansluiting profiteren van subsidies en belastingvoordelen voor het installeren van een thuislaadstation. Vaak is een verzwaarde aansluiting een voorwaarde om hiervoor in aanmerking te komen.

Conclusie
Een verzwaarde elektrische aansluiting biedt dus veel voordelen voor elektrisch rijden. Je kunt sneller opladen, profiteren van lagere energietarieven, toekomstbestendig zijn en subsidies ontvangen. Het is een investering die zich op termijn zeker kan terugverdienen. Overweeg daarom serieus om je aansluiting te verzwaren als je overstapt op een elektrische auto. Lees ook ons artikel over hoe' je dit het beste aanpakt of contacteer een van de Vonk experten voor persoonlijk advies.

Fiscaal voordelig
Zowel aankoop als installatie van publieke laadpalen, komt in aanmerking voor een fiscale aftrekbaarheid van 150% tot eind augustus 2024. 
MEER WETEN