Verplichtingen EV laadpalen bij parkings >20 plaatsen vanaf 2025

September 26, 2024

Verplichtingen voor EV laadpalen bij parkings boven 20 plaatsen vanaf 2025

VONK is toegewijd aan het bieden van innovatieve oplossingen die aansluiten bij de nieuwste regelgeving en duurzaamheidsdoelstellingen in België. Terwijl het land zich richt op een groenere toekomst, is het cruciaal om de implicaties van nieuwe wetgeving te begrijpen, zowel voor bedrijven, winkels en Verenigingen van Mede-Eigenaars (VME’s) met parkings met meer dan 20 parkeerplaatsen. Volgens deze richtlijnen moeten sommige van deze locaties verplicht minstens  2 laadpunten voor elektrische voertuigen voorzien.  In deze blog verkent VONK de veranderingen in de parkeerreglementen en de richtlijnen voor energieprestaties, en helpt je bij het navigeren door deze ontwikkelingen.

Wat houdt deze regelgeving in?

Recentelijke wetgeving verplicht dat alle nieuwe parkeervoorzieningen met 20 of meer plaatsen uitgerust moeten zijn met laadpalen voor elektrische voertuigen (EV's). Deze vereiste maakt deel uit van de bredere strategie van België om elektrische mobiliteit te bevorderen en de CO2-uitstoot te verminderen. Het doel van deze richtlijn is ervoor te zorgen dat de infrastructuur gelijke tred houdt met het groeiende aantal elektrische voertuigen op de weg, zodat bestuurders hun auto’s gemakkelijk kunnen opladen.

Wat zijn de verplichtingen voor laadpunten bij parkeerterreinen

Er bestaat al diverse regelgeving rond laadpunten voor nieuwbouw en renovatie. Deze ‘nieuwe’ regels voor 2025 gelden voor bestaande niet-woongebouwen zoals winkels, kantoren of andere bedrijfgebouwen. 

  • Verplichte laadpalen: Nieuwe parkeerplaatsen met 20 of meer plekken moeten minstens twee laadpalen installeren, met aanvullende laadinfrastructuur om in de toekomst uit te breiden.
  • Toegankelijkheid: Het wordt aangemoedigd om laadpalen zo  toegankelijk te maken voor alle gebruikers, inclusief mensen met een handicap.
  • Infrastructuur klaarheid: Bestaande parkeervoorzieningen worden aangemoedigd om hun infrastructuur te upgraden om toekomstige laad behoeften voor EV's te accommoderen. Bij woongebouwen is dit voorlopig nog geen verplichting.

Deze regelgeving ondersteunt niet alleen de overgang naar elektrische voertuigen, maar verhoogt ook de aantrekkelijkheid van onroerend goed door het aantrekkelijker te maken voor milieubewuste consumenten.

Richtlijn Energieprestatie van Gebouwen (EPBD)

Naast parkeerreglementen past België ook zijn normen voor gebouwprestaties aan via de Richtlijn Energieprestatie van Gebouwen (EPBD). Deze wetgeving is gericht op het verbeteren van de energie-efficiëntie in alle soorten gebouwen, wat bijdraagt aan de klimaatdoelen van de Europese Unie.

Voordelen van de EPBD

  • Energie-efficiëntie normen: Nieuwe gebouwen moeten voldoen aan strengere energie-efficiëntie normen, zodat ze minder energie verbruiken en minder broeikasgassen uitstoten.
  • Renovatie vereisten: Bestaande gebouwen worden aangemoedigd om renovaties uit te voeren die hun energieprestaties verbeteren, waardoor ze duurzamer en kosteneffectiever worden op lange termijn.
  • Integratie van Hernieuwbare Energie: De richtlijn bevordert de integratie van hernieuwbare energiebronnen in gebouwontwerpen, wat verder bijdraagt aan het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

VONK denkt met je mee

Bij VONK begrijpen we dat navigeren door deze regelgeving uitdagend kan zijn. Ons team biedt uitgebreide oplossingen die zijn afgestemd op uw behoeften en tegelijkertijd voldoen aan de Belgische wetgeving. Hier is hoe wij u kunnen ondersteunen:

  • Consultatiediensten: We bieden deskundig advies over hoe u laadpalen kunt implementeren en de energieprestaties van uw gebouw, bedrijfsparking of projectontwikkeling kunt verbeteren.
  • Installatie en Onderhoud: Onze gekwalificeerde technici kunnen laadinfrastructuur installeren en regelmatig onderhoud uitvoeren, zodat uw systemen efficiënt blijven werken.
  • Duurzaamheidsplanning: We helpen bedrijven bij het ontwikkelen van langetermijnstrategieën voor duurzaamheid die aansluiten bij de huidige regelgeving en hun activiteiten toekomstbestendig maken.

Naarmate België blijft streven naar een groenere toekomst door strenge regelgeving rond parkeren en gebouwprestaties, is het essentieel voor bedrijven en vastgoedbezitters om goed geïnformeerd en compliant te blijven. VONK is er om jou en je organisatie door deze transitie te begeleiden, met innovatieve oplossingen die niet alleen voldoen aan wettelijke vereisten, maar ook een duurzame levensstijl bevorderen. Vraag vrijblijvend advies aan via contact.

Fiscaal voordelig
Zowel aankoop als installatie van publieke laadpalen, komt in aanmerking voor een fiscale aftrekbaarheid van 150% tot eind augustus 2024. 
MEER WETEN