De Toekomst van Energiebeheer voor elektrische voertuigen: Vehicle-to-Grid en Slimme Laadoplossingen

October 3, 2024

Technologische Innovaties in Elektrische Voertuigen: De Toekomst van Energiebeheer

De wereld van elektrische voertuigen (EV's) evolueert snel, met tal van technologische innovaties die niet alleen de rijervaring verbeteren, maar ook bedrijven helpen bij hun energiebeheer. Twee van de meest veelbelovende ontwikkelingen zijn Vehicle-to-Grid (V2G) technologie en slimme laadoplossingen. In deze blog bespreken we hoe deze innovaties bedrijven kunnen ondersteunen in hun transitie naar duurzame mobiliteit.

1. Vehicle-to-Grid (V2G) Technologie

Wat is V2G? Vehicle-to-Grid (V2G) is een innovatieve technologie die het mogelijk maakt om energie vanuit de batterij van een elektrische auto terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Dit gebeurt via bidirectioneel laden, waarbij de auto niet alleen kan worden opgeladen, maar ook energie kan afgeven aan het net wanneer dat nodig is. Dit biedt aanzienlijke voordelen voor zowel bedrijven als netbeheerders.

Voordelen voor Bedrijven

  • Energiebeheer: V2G stelt bedrijven in staat om hun energieverbruik te optimaliseren. Wanneer er een overschot aan energie is, bijvoorbeeld door zonnepanelen, kan deze energie worden opgeslagen in de voertuigen. Tijdens piekuren kan deze opgeslagen energie weer teruggeleverd worden aan het net, wat helpt om de energiekosten te verlagen en bijdraagt aan een stabieler elektriciteitsnet.
  • Financiële Besparingen: Door gebruik te maken van V2G kunnen bedrijven profiteren van lagere energiekosten, vooral als ze een grote vloot elektrische voertuigen hebben. Ze kunnen hun voertuigen strategisch opladen tijdens daluren wanneer de elektriciteitsprijzen lager zijn en deze weer terugleveren tijdens piekuren.
  • Duurzaamheid: V2G-technologie ondersteunt bedrijven in hun duurzaamheidsdoelstellingen door hen in staat te stellen hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Het gebruik van EV's als mobiele energieopslag helpt om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen en bevordert het gebruik van hernieuwbare energiebronnen.

2. Slimme Laadoplossingen

Wat zijn Slimme Laadoplossingen? Slimme laadoplossingen omvatten geavanceerde laadtechnologieën die bedrijven helpen bij het efficiënt beheren van hun laadstations en het optimaliseren van hun energieverbruik. Deze systemen maken gebruik van software en algoritmen om laadprocessen te automatiseren en aan te passen op basis van vraag en aanbod.

Voordelen voor Bedrijven

  • Efficiëntie: Slimme laadoplossingen zorgen ervoor dat voertuigen op het juiste moment worden opgeladen, waardoor bedrijven hun energiekosten kunnen minimaliseren. Door laadprocessen te plannen tijdens daluren of wanneer er een overschot aan hernieuwbare energie is, kunnen bedrijven significante besparingen realiseren.
  • Gebruiksgemak: Deze oplossingen bieden gebruikersgemak door het laadproces te automatiseren. Werknemers hoeven zich geen zorgen te maken over wanneer ze hun voertuigen moeten opladen; het systeem regelt dit automatisch op basis van vooraf ingestelde voorkeuren en energietarieven.
  • Integratie met Energiebeheer: Slimme laadoplossingen kunnen eenvoudig worden geïntegreerd met bestaande energiebeheersystemen, waardoor bedrijven een holistisch overzicht krijgen van hun energieverbruik en -kosten. Dit helpt bij het nemen van geïnformeerde beslissingen over energiebeheer en investeringen in duurzame technologieën.

Technologische innovaties zoals Vehicle-to-Grid (V2G) en slimme laadoplossingen bieden bedrijven in België unieke kansen om hun energiebeheer te optimaliseren en tegelijkertijd bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Door deze technologieën te omarmen, kunnen bedrijven niet alleen kosten besparen, maar ook hun ecologische impact verminderen. VONK is een toegewijde partner in het ondersteunen van bedrijven in deze transitie naar duurzame mobiliteit door hen toegang te geven tot de nieuwste technologieën en oplossingen.

Wil je vrijblijvend advies voor jouw organisatie? Neem contact op!

Fiscaal voordelig
Zowel aankoop als installatie van publieke laadpalen, komt in aanmerking voor een fiscale aftrekbaarheid van 150% tot eind augustus 2024. 
MEER WETEN