Update fiscale voordelen laadpalen bedrijven

September 19, 2024

Nieuwe fiscale regels voor laadpalen: Kansen voor bedrijven!

Zoals eerder in onze blog ‘tips voor fiscaal voordeel’ ter sprake kwam is fiscaal voordeel voor particulieren sinds 1 september vervallen. Particulieren die voor de vervaldatum een laadpaal installatie hebben laten plaatsen kunnen nog wel aanspraak maken op een belastingvermindering van 15%.

De focus verschuift nu meer richting de voordelen van laadpalen voor bedrijven. Vanaf september 2024 zijn er nieuwe fiscale regels in werking voor laadpalen in België, wat bedrijven een nog steeds de kans biedt om te profiteren van diverse voordelen. Bij VONK denken we met onze klanten mee naar de mogelijkheden die deze regelgeving met zich meebrengt. Vooral bedrijven die investeren in duurzame en slimme laadinfrastructuur kun interessante voordelen ontvangen.

Wat zijn de nieuwe regels voor zakelijke laadpalen?

De nieuwe fiscale regels zijn ontworpen om de installatie van laadpalen te stimuleren en bedrijven aan te moedigen om te investeren in elektrische voertuigen (EV's). Dit betekent dat bedrijven kunnen profiteren van aantrekkelijke investeringsaftrekken en andere voordelen (meer info op VLAIO), waardoor de kosten voor laadpaal installaties aanzienlijk verlaagd worden. Deze maatregelen zijn cruciaal voor de transitie naar duurzame mobiliteit in België.

Voordelen voor Bedrijven met Dynamische Energietarieven

Bedrijven die gebruikmaken van dynamische energietarieven kunnen bijzonder profiteren van deze nieuwe regels. Door laadpalen te installeren, kunnen zij hun energieverbruik optimaliseren en profiteren van lagere tarieven tijdens daluren. Dit leidt niet alleen tot kostenbesparingen, maar ook tot een efficiënter gebruik van energie.
Bovendien kunnen bedrijven met een wagenpark hun laadinfrastructuur uitbreiden. Dit biedt extra inkomstenbronnen door laadpunten aan te bieden aan medewerkers of klanten, wat niet alleen de klanttevredenheid verhoogt maar ook extra omzet genereert.

Alternatieven en extra inkomstenbronnen

Naast de investeringsaftrek zijn er verschillende alternatieven en extra inkomstenbronnen die bedrijven kunnen overwegen:

  • Laadinfrastructuur voor Wagenpark: Door slimme laadpalen te installeren voor het bedrijfswagenpark kunnen bedrijven hun elektrische voertuigen efficiënt opladen en hun ecologische voetafdruk verkleinen.
  • Aanbieden van laadpunten aan klanten: Bedrijven kunnen laadpunten beschikbaar stellen voor klanten, wat niet alleen extra service biedt, maar ook kan leiden tot meer klantenbinding en hogere omzet.
  • Duurzaam Imago: Investeren in laadinfrastructuur versterkt het duurzame imago van een bedrijf, wat steeds belangrijker wordt voor consumenten en partners.

Conclusie nieuwe regelgeving fiscaal voordeel laadpalen

De nieuwe fiscale regels voor laadpalen die in september van kracht gingen, bieden Belgische bedrijven de kans om te investeren in duurzame mobiliteit en hun energiekosten te optimaliseren. Bij VONK staan we klaar om bedrijven te helpen bij het implementeren van laadoplossingen die passen bij hun specifieke behoeften. Laten we samen de transitie naar duurzame mobiliteit versnellen en profiteren van de voordelen die deze nieuwe regelgeving met zich meebrengt.

Neem contact met ons op voor meer informatie over hoe wij jou kunnen ondersteunen bij het installeren van laadpalen en het optimaliseren van je energiemanagement!

Fiscaal voordelig
Zowel aankoop als installatie van publieke laadpalen, komt in aanmerking voor een fiscale aftrekbaarheid van 150% tot eind augustus 2024. 
MEER WETEN