Dynamische tarieven, voordelen en kostenbesparingen voor Bedrijven met EV vloot

August 30, 2024

In een wereld die steeds meer gericht is op duurzaamheid, bieden dynamische energieprijzen bedrijven met elektrische voertuigen (EV's) in hun vloot niet alleen kostenbesparingen, maar ook een kans om een positieve impact op het milieu te maken.

Wat zijn dynamische tarieven?

Dynamische tarieven zijn energieprijzen die variëren op basis van de vraag en het aanbod op het elektriciteitsnet. In België zijn energieleveranciers verplicht om deze flexibele tarieven aan te bieden, die per uur kunnen verschillen. Dit betekent dat bedrijven kunnen profiteren van lagere prijzen tijdens momenten van hoge productie van hernieuwbare energie, zoals op zonnige of winderige dagen, of tijdens daluren in de nacht. Door het laadproces van elektrische voertuigen te plannen op deze momenten, kunnen bedrijven aanzienlijk besparen op hun energiekosten.

Voordelen voor bedrijven en hun vloot:

  1. Kostenbesparing: Door EV's op te laden tijdens goedkopere tariefperiodes kunnen bedrijven hun energiekosten met wel 50% verlagen. Dit is vooral voordelig voor bedrijven met een grote vloot van elektrische voertuigen.
  2. Duurzaamheid: Het gebruik van dynamische tarieven moedigt bedrijven aan om hun energieverbruik te optimaliseren en meer gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen. Dit draagt bij aan een verminderde ecologische voetafdruk en een positieve bedrijfsimago.
  3. Slimme Laadoplossingen: Met geavanceerde technologieën kunnen bedrijven hun laadprocessen automatiseren en optimaliseren. Oplossingen die gebruik maken van dynamic load-balancing zorgen ervoor dat voertuigen worden opgeladen met de meest kosteneffectieve energie, of dat nu van het net of van zonnepanelen komt. Dit maakt het laden niet alleen goedkoper, maar ook efficiënter en betrouwbaarder.

Voordelen van slimme laadoplossingen

  • Real-time Inzicht: Apps kunnen bedrijven een overzicht bieden van wanneer voertuigen opladen, welke tarieven worden gehanteerd, en hoeveel zonne-energie wordt gebruikt. Dit stelt bedrijven in staat om hun laadstrategieën voortdurend te optimaliseren.
  • Veiligheid en Betrouwbaarheid: Slimme technologieën beschermen bedrijven tegen overbelasting en zorgen ervoor dat het laadproces soepel verloopt, zonder onderbrekingen.
  • Toekomstbestendig: Met de integratie van dynamische tarieven en slimme laadoplossingen, kunnen bedrijven zich positioneren voor de toekomst van duurzaam transport.

Conclusie

Dynamische tarieven bieden bedrijven met elektrische voertuigen in hun vloot een kans om kosten te besparen en een actieve rol te spelen in de overgang naar duurzame energie. Met de juiste slimme laadoplossingen zoals bijvoorbeeld een Smappee toestel kunnen bedrijven hun elektrische voertuigen op een kosteneffectieve manier opladen. 

Neem contact op met een specialist om te ontdekken hoe je kunt profiteren van dynamische tarieven en bij te dragen aan een groenere toekomst!

Fiscaal voordelig
Zowel aankoop als installatie van publieke laadpalen, komt in aanmerking voor een fiscale aftrekbaarheid van 150% tot eind augustus 2024. 
MEER WETEN