De invloed van capaciteitstarief op elektrische bedrijfswagens

June 30, 2024

Het capaciteitstarief, dat op 1 januari 2023 in Vlaanderen werd ingevoerd, heeft gevolgen voor de kosten van het opladen van elektrische bedrijfswagens. In plaats van het totale kWh-verbruik, wordt nu gekeken naar het gemiddelde maandelijkse piekvermogen in kW. Hoe hoger deze piek, hoe hoger de nettarieven.

Dit betekent dat bedrijven die hun elektrische wagens op een slimme manier opladen, kosten kunnen besparen. Enkele mogelijkheden:

  • Het laadvermogen statisch beperken in de elektrische wagen, bijvoorbeeld tot 4kW. Laad dan vooral 's nachts wanneer het verbruik in het bedrijf laag is.
  • Een slim laadpunt instellen op een bepaald vermogen, zodat de wagen geleidelijk oplaadt en piekvermogens worden vermeden.
  • Een slim laadpunt dynamisch laten laden, waarbij het vermogen wordt aangepast aan het totale aansluitvermogen en andere verbruikers op de aansluiting. Zo kan het totale aansluitvermogen beperkt blijven.

Fleet managers kunnen contact opnemen met Vonk voor advies over de optimale instellingen van laadpunten.

Volgens simulaties van de VREG kan een lager ingesteld laadvermogen van 5kW in plaats van 7,36kW de jaarlijkse nettarieven met €94 verlagen bij een verbruik van 8.000kWh.

Het capaciteitstarief is een stimulans voor bedrijven om verstandig om te gaan met het opladen van elektrische wagens. Door pieken te vermijden, kunnen hoge investeringskosten aan het elektriciteitsnet worden beperkt. Een win-win situatie voor bedrijven en netbeheerders.

Bekijk hier het persbericht van VREG voor nog meer informatie over capaciteitstarief.

LET OP! Nieuwe verplichtingen rond parkings met meer dan 20 parkeerplaatsen in 2025!

Lees alles over deze nieuwe verplichtingen in onze blog of neem contact met ons op voor meer informatie en een vrijblijvend adviesgesprek.