De beste opties om je elektrische wagen (goedkoop) te laden

August 30, 2024

Overweeg je om elektrisch te gaan rijden of ben je al de trotse eigenaar van een elektrische wagen? Dan is het cruciaal om te weten waar je jouw elektrische voertuig het (voordeligst) kunt opladen. VONK. zette alvast verschillende laadmogelijkheden en hun kosten voor je op een rij, zodat je optimaal kunt profiteren van je elektrische auto.

Thuis Opladen: De Slimste Keuze

Thuis opladen is vaak de meest economische optie voor elektrische rijders. De elektriciteitsprijzen variëren, maar gemiddeld betaal je tussen de €0,20 en €0,30 per kWh, afhankelijk van waar je woont. Dit betekent dat je voor een gemiddelde gezinswagen zo'n €3 tot €4,50 per 100 km kwijt bent. Met diverse slimme laadoplossingen en bijvoorbeeld zonnepanelen en thuisbatterij kun je dit zelfs nog verder optimaliseren. Dit levert een aanzienlijke besparing op van ongeveer 50% in vergelijking met traditionele brandstof auto's. Bovendien is het super handig: je hoeft nooit meer naar een tankstation! 

  • Voordeel: Goedkoop, gemiddeld €3-€4,50 per 100 km
  • Nadeel: Alleen geschikt voor thuis

Opladen op het Werk: Een Gouden Kans

Steeds meer bedrijven begrijpen de voordelen van elektrische mobiliteit en bieden laadmogelijkheden aan voor hun werknemers. De kosten voor opladen op het werk liggen gemiddeld tussen de €0,10 en €0,15 per kWh. Dit betekent dat je slechts €1,50 tot €2,25 per 100 km betaalt! Voor grotere bedrijven die zelf elektriciteit opwekken, kunnen de kosten zelfs dalen tot €0,75 per 100 km. Dit maakt het installeren van laadpalen op de werkplek niet alleen een duurzame keuze, maar ook een financieel slimme zet.

  • Voordeel: Zeer goedkoop, €1,50-€2,25 per 100 km
  • Nadeel: Alleen mogelijk op het werk

Publieke Laadpalen: Handig Voor Onderweg

Ben je onderweg en heb je geen laadstation thuis of op het werk? Geen probleem! Publieke laadpalen zijn er in overvloed. Gemiddeld betaal je hier ongeveer €4,65 per 100 km, wat vergelijkbaar is met de kosten van thuis opladen. Dit biedt een mooie besparing van ongeveer 50%. Het is een ideale oplossing voor lange ritten of als je onderweg bent. Woon je in een stad en heb je er geen in de buurt? Bij diverse gemeenten kun je een paal in de buurt aanvragen. 

  • Voordeel: Goedkoop, ongeveer €4,65 per 100 km
  • Nadeel: Afhankelijk van beschikbaarheid

Snelladen: Snel, Maar Kostbaar

Snelladen is perfect voor wie snel weer op pad wil, maar het heeft zijn prijs. Voor snelladen (>43 kW) kun je rekenen op kosten tot €0,70 per kWh, wat neerkomt op ongeveer €10,50 per 100 km. Dit is een stuk duurder dan het rijden met een traditionele benzine- of dieselauto, dus gebruik het met mate.

  • Voordeel: Snel opladen
  • Nadeel: Duur, ongeveer €10,50 per 100 km

Gratis Opladen: Een Slimme Zet Voor Bedrijven

Wist je dat sommige hotels, restaurants en winkels, op voorwaarde dat je hier ook een bezoek aan brengt, soms gratis kunt laden? Dit is wel verminderd sinds de hoge energieprijzen, maar bij sommige grote winkelketens is het nog mogelijk. Ook zijn er gratis oplaadpunten te vinden bij openbare parkeerplaatsen of bij gemeentehuizen.

Het gratis laadmogelijkheden aanbieden is niet alleen een voordeel voor elektrische rijders, maar ook een slimme strategie voor bedrijven om klanten aan te trekken. Door gratis opladen aan te bieden, kunnen ze klanten langer in de winkel houden en hun eigen kosten laag houden.

  • Voordeel: Gratis opladen
  • Nadeel: Afhankelijk van beschikbaarheid en steeds minder aanbod door energieprijzen

VONK. snapt dat de overstap naar elektrisch rijden niet alleen gaat om de auto, maar ook samenhangt met de laadmogelijkheden. Of je nu een laadpunt voor thuis, op het werk of bij je bedrijf wilt, VONK. biedt op maat gemaakte oplossingen die aansluiten bij jouw behoeften.

Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij je kunnen helpen bij de overstap naar elektrische mobiliteit.

Fiscaal voordelig
Zowel aankoop als installatie van publieke laadpalen, komt in aanmerking voor een fiscale aftrekbaarheid van 150% tot eind augustus 2024. 
MEER WETEN